ΝΑ ΑΝΑΚΛΗΘΕΙ Η ΑΠΟΦΑΣΗ ΓΙΑ ΤΟ ΚΛΕΙΣΙΜΟ ΤΟΥ ΕΘΝΙΚΟΥ ΚΕΝΤΡΟΥ ΒΙΒΛΙΟΥ

ekebidpfhapdfguyih

ΝΑ ΑΝΑΚΛΗΘΕΙ Η ΑΠΟΦΑΣΗ ΓΙΑ ΤΟ ΚΛΕΙΣΙΜΟ ΤΟΥ ΕΘΝΙΚΟΥ ΚΕΝΤΡΟΥ ΒΙΒΛΙΟΥ

Η απόφαση του αναπληρωτή Υπουργού Πολιτισμού να δρομολογήσει εν μια νυκτί και χωρίς καμία συζήτηση τις διαδικασίες για την κατάργηση του Εθνικού Κέντρου Βιβλίου, του μοναδικού φορέα αφιερωμένου στο βιβλίο στη χώρα μας, απειλεί να επαναφέρει την πολιτική της πολιτείας για το βιβλίο σε εποχές πλήρους ανυποληψίας. Πρόκειται για έναν θεσμό που επί 18 συνεχή χρόνια, παρά την κριτική που είναι δυνατόν να ασκήσει κανείς για τις αρρυθμίες του, ανέπτυξε συγκεκριμένες δράσεις, έργα και υποδομές και κατάφερε να γίνει σημείο αναφοράς για τον πνευματικό και εκπαιδευτικό κόσμο της χώρας μας, υποστηρίζοντας την προβολή και τη διάδοση του βιβλίου σε όλες τις ηλικίες.

Τα τελευταία χρόνια, ιδιαίτερα, προσαρμοζόμενο στις δύσκολες συνθήκες που επικρατούν, κατάφερε να μειώσει σημαντικά τις δαπάνες του, διευρύνοντας ταυτόχρονα τις πηγές χρηματοδότησής του, έτσι ώστε το 2012 να αντλήσει το μεγαλύτερο μέρος του προϋπολογισμού του από ευρωπαϊκούς πόρους. Οι βασικές δράσεις του –οι μεγάλες εκθέσεις βιβλίου, η Βιβλιονέτ, βασικό εργαλείο δουλειάς βιβλιοπωλών και εκδοτών, τα ψηφιακά αρχεία και οι ιστοσελίδες, οι έρευνες για την αναγνωσιμότητα του βιβλίου και τα στατιστικά στοιχεία, τα σεμινάρια, τα φεστιβάλ νέων λογοτεχνών, η υποστήριξη του προγράμματος μεταφράσεων προς άλλες γλώσσες, οι ανταλλαγές και οι διμερείς σχέσεις είναι κατακτήσεις του ΕΚΕΒΙ οι οποίες θα εξαφανιστούν ή θα συρρικνωθούν. Το μέλλον όλων αυτών των δράσεων καθίσταται αμφίβολο υπό την αιγίδα του διοικητικού μηχανισμού, την οποία εξήγγειλε ο κ. Τζαβάρας. Εάν το ΕΚΕΒΙ είχε αδυναμίες, η λειτουργία του μπορεί να βελτιωθεί με διαφορετική οργάνωση, άλλη διοίκηση, νέα πρόσωπα.

Στις συνθήκες τις οποίες διανύει η χώρα μας, θεωρούμε θεμελιώδους σημασίας τη διαπίστωση ότι ο πολιτισμός αποτελεί έναν από τους τρόπους για την έξοδο της χώρας μας από την κρίση, με τη δημιουργία διεθνούς συγκριτικού της πλεονεκτήματος. Καλούμε επομένως τον αναπληρωτή Υπουργού Πολιτισμού να ανακαλέσει, προσωρινά, την απόφασή του για το κλείσιμο του ΕΚΕΒΙ, ώστε να υπάρξει στον χώρο του βιβλίου μια  ευρύτερη συζήτηση για την ταυτότητα και  μέλλον του, αλλά και για να  ολοκληρωθεί ομαλά, τουλάχιστον, η απορρόφηση των πόρων των δύο προγραμμάτων ΕΣΠΑ -για τη διοργάνωση της Έκθεσης Βιβλίου Θεσσαλονίκης και για την προώθηση της φιλαναγνωσίας- μέσα στην επόμενη διετία.  Δεν χρειάζεται στην οικονομική δυσπραγία και στις δύσκολες συνθήκες που περνάει η χώρα να υιοθετούνται μέτρα τα οποία μας υποβαθμίζουν πολιτιστικά και οδηγούν, ως βαθύτερη συνέπεια, στην πνευματική φτώχια.

Συλλογή υπογραφών για να μην κλείσει το ΕΚΕΒΙ

Για να υπογράψετε ηλεκτρονικά πατήστε ΕΔΩ

***********************

Αθήνα, 15.1.2013

Ανακοίνωση των εργαζομένων στο Εθνικό Κέντρο Βιβλίου

Στο πλαίσιο της σημερινής κρίσης και της ενορχηστρωμένα βάρβαρης επίθεσης που δέχτηκε η πολιτική για το βιβλίο και το ίδιο το ΕΚΕΒΙ, μετά και από την απόφαση «κατάργησής του», που ανακοίνωσε ο αναπληρωτής υπουργός κ. Τζαβάρας, εμείς, οι 35 εργαζόμενοι του ΕΚΕΒΙ, απλήρωτοι για μήνες, θα θέλαμε να διευκρινίσουμε τα εξής:

  • Οι επιτυχημένες δράσεις και τα προγράμματα του ΕΚΕΒΙ (Εκθέσεις Βιβλίου στην Ελλάδα και στο εξωτερικό, Φεστιβάλ Νέων Λογοτεχνών, Φιλαναγνωσία, Μικρός Αναγνώστης, Βιβλιονέτ, Έρευνες, Παρατηρητήριο Ψηφιακού Βιβλίου, Πρόγραμμα Φράσις για την ενίσχυση των μεταφράσεων, διμερείς και διεθνείς σχέσεις, Εργαστήρι του Βιβλίου, Λέσχες Ανάγνωσης, Βραβείο Αναγνωστών, διατήρηση και ανανέωση ποικίλων αρχείων και συλλογών συγγραφέων, εκδοτών, βιβλιοπωλών, βιβλιοθηκών κ.ά.) ήταν και είναι οι άνθρωποί του – δεν θα υπήρχαν χωρίς αυτούς. Η πραγματοποίησή τους έχει συγκεντρώσει επαινετικά σχόλια, στην Ελλάδα και το εξωτερικό.
  • Εργαζόμαστε στο ΕΚΕΒΙ, οι περισσότεροι από εμάς για πολλά χρόνια, χωρίς ούτε τα στοιχειώδη εργασιακά δικαιώματα (δηλαδή με μπλοκάκι, χωρίς ΙΚΑ, αποζημίωση απολύσεως ή ταμείο ανεργίας, και τους τελευταίους έντεκα μήνες, μάλιστα, χωρίς καν σύμβαση), με συνέπεια, επαγγελματισμό και αγάπη για το βιβλίο.
  • Δεν ανεχόμαστε να στρέφεται εν τέλει εις βάρος μας η καταπάτηση των εργασιακών μας δικαιωμάτων και η πολύχρονη «ομηρία» μας υπό το ρόλο του «συμβασιούχου». Υπενθυμίζουμε, δε, ότι το ΕΚΕΒΙ δημιουργήθηκε το 1994 για να ξεπεραστεί η δυσκαμψία του «στενού» δημόσιου τομέα να παράξει το παραπάνω έργο.

Το Εθνικό Κέντρο Βιβλίου είναι ένας φορέας που κοστίζει ελάχιστα στο δημόσιο και φέρνει πίσω πολλαπλάσια. Η κομβική του θέση στο χώρο του Πολιτισμού του επέτρεψε να διαχειρίζεται με επιτυχία δύο Προγράμματα ΕΣΠΑ και να διεκδικεί κι άλλα. Η Έκθεση Παιδικού κι Εφηβικού Βιβλίου και το Φεστιβάλ Νέων Λογοτεχνών είναι μονάχα δύο από αυτά που δρομολογούσε η προηγούμενη Διοίκηση…
Σε τι εξυπηρετεί λοιπόν αυτή τη στιγμή η κατάργηση ενός Φορέα με Διαχειριστική Επάρκεια και σωρευμένη τεχνογνωσία στην υλοποίηση συγχρηματοδοτούμενων προγραμμάτων, όταν τα ΕΣΠΑ είναι κατά γενική ομολογία ο βασικός μοχλός για την ανάπτυξη της χώρας;
Ποια λογική «εξοικονόμησης» υπαγορεύει να ακυρώνει κανείς ένα «εργαλείο» πολιτιστικής ανάπτυξης που θα μπορούσε, με λίγη προσπάθεια και φαντασία, να το καταστήσει πολύ πιο παραγωγικό κι αποτελεσματικό;
Τέλος, πέρα από τα ευχολόγια, ποιος αλήθεια παίρνει την ευθύνη για τον κίνδυνο ματαίωσης στην πράξη των δύο Προγραμμάτων που θα έπρεπε αυτή της στιγμή να «τρέχουν» με δυναμισμό, και συγκεκριμένα της 10ης Διεθνούς Έκθεσης Βιβλίου Θεσσαλονίκης (είχε συμφωνηθεί για φέτος να είναι τιμώμενη χώρα η Μεγάλη Βρετανία) και του Προγράμματος «Καινοτόμες δράσεις για την ενίσχυση της Φιλαναγνωσίας των μαθητών»;

Ζητούμε, έστω και τώρα, ο Υπουργός, λαμβάνοντας υπόψη και την εκφρασμένη βούληση της συντριπτικής πλειονότητας του κόσμου του βιβλίου, να μην επιμείνει στην απόφασή του και να διατηρήσει ζωντανό το Εθνικό Κέντρο Βιβλίου.

Οι εργαζόμενοι του Εθνικού Κέντρου Βιβλίου

Για να υπογράψετε ηλεκτρονικά πατήστε ΕΔΩ

***

Διαβάστε σχετικά άρθρα:

***

Ενημέρωση για το Κίνημα Υπογραφών – https://kinimaypografon.wordpress.com

Σχετικά με το ΕΚΕΒΙ έλαβα και τα κάτωθι μηνύματα:

***********

Τετάρτη 16 Ιανουαρίου 2013
ΔΕΛΤΙΟ ΤΥΠΟΥ

Μετά τα πρόσφατα δημοσιεύματα στον Τύπο, ο ΟΣΔΕΛ (OΡΓΑΝΙΣΜΟΣ ΔΙΑΧΕΙΡΙΣΗΣ ΕΡΓΩΝ ΛΟΓΟΥ) δηλώνει ότι δεν πρόκειται να αντιπαρατεθεί με κανέναν φορέα από τον χώρο του βιβλίου, ωστόσο αισθάνεται υποχρεωμένος να διευκρινίσει κάποια ζητήματα που τον αφορούν.

Α. 20% των εισπράξεων του ΟΣΔΕΛ σε ΕΚΕΒΙ

1.      Η νομοθετική πρόβλεψη που ορίζει να αποδίδεται το 20% των εισπράξεων τεσσάρων Οργανισμών Συλλογικής Διαχείρισης στο ΕΚΕΒΙ αντίκειται στην κοινοτική νομοθεσία και στο Σύνταγμα. Tο ΕΚΕΒΙ δεν το διεκδίκησε από όλους τους Οργανισμούς, παρά μόνον το 2004 από τον ΟΣΔΕΛ κι έκτοτε το θέμα εγκαταλείφθηκε.

Β. ΒΙΒΛΙΟΝΕΤ

Ο ΟΣΔΕΛ ζήτησε να αναλάβει τη ΒΙΒΛΙΟΝΕΤ διότι:
1)      Τα στοιχεία είναι απαραίτητα για τη διανομή του ΟΣΔΕΛ στους δικαιούχους
2)      Υπήρξαν προβλήματα στη συνεργασία με τη ΒΙΒΛΙΟΝΕΤ, κυρίως ως προς την έγκαιρη παράδοση των στοιχείων, αλλά και με υπερβολικές οικονομικές απαιτήσεις εκ μέρους του ΕΚΕΒΙ.
3)      Ο ΟΣΔΕΛ είναι σε θέση να αναλάβει το κόστος λειτουργίας της εξασφαλίζοντας τη συνέχειά της και τη δωρεάν πρόσβαση στα στοιχεία της από όλους τους παράγοντες του χώρου του βιβλίου (συγγραφείς, μεταφραστές, εκδότες, βιβλιοπώλες, κ.λπ.)
4)      Εξασφαλίζεται η τήρηση ανειλημμένων υποχρεώσεων έναντι διεθνών οργανισμών και συμβάσεων (π.χ. ARROW +)

Γ. ΚΑΤΑΣΤΑΤΙΚΟ

Το Καταστατικό του ΟΣΔΕΛ έχει συνταχθεί κατά τα πρότυπα των αντίστοιχων Οργανισμών Συλλογικής Διαχείρισης διεθνώς, έχει εγκριθεί από τον Οργανισμό Πνευματικής Ιδιοκτησίας και το Υπουργείο Πολιτισμού κι έχει ψηφιστεί τόσο στην αρχική του μορφή όσο και στις μετέπειτα τροποποιήσεις του από τις Γενικές Συνελεύσεις, που είναι και το ανώτατο όργανο του ΟΣΔΕΛ και στις οποίες συμμετέχουν δημιουργοί και εκδότες .

******

Και επίσης το παρακάτω στις 21/1//13

ΔΕΛΤΙΟ ΤΥΠΟΥ

ΝΑ ΑΝΑΚΛΗΘΕΙ ΤΩΡΑ Η ΑΠΟΦΑΣΗ ΓΙΑ ΤΟ ΕΚΕΒΙ
Δημόσια διαβούλευση του ΣΥΡΙΖΑ – ΕΚΜ

Την Πέμπτη 17 Ιανουαρίου 2013, ανταποκρίθηκαν όλοι οι φορείς του βιβλίου στο κάλεσμα της Επιτροπής Ελέγχου Κυβερνητικού Έργου (ΕΕΚΕ) Παιδείας-Πολιτισμού-Αθλητισμού και του Τμήματος Πολιτισμού του ΣΥΡΙΖΑ ΕΚΜ, με αφορμή την ανακοίνωση του αναπληρωτή Υπουργού Παιδείας, υπεύθυνου για θέματα Πολιτισμού κ. Τζαβάρα, για την κατάργηση του Εθνικού Κέντρου Βιβλίου (ΕΚΕΒΙ). Τους ανθρώπους του βιβλίου υποδέχτηκαν ο συντονιστής της ΕΕΚΕ Παιδείας-Πολιτισμού-Αθλητισμού, βουλευτής Τάσος Κουράκης και ο βουλευτής Πέτρος Τατσόπουλος.
Παρευρέθησαν οι βουλευτές Θεανώ Φωτίου, Μαρία Κανελλοπούλου, Έφη Γεωργοπούλου και Παναγιώτης Κουρουμπλής. Από τους συνδικαλιστικούς φορείς συμμετείχαν οι πρόεδροι του ΣΕΒΑ, του ΣΕΚΒ, της ΕΝΕΛΒΙ, της Ένωσης Ελλήνων Βιβλιοθηκονόμων και Επιστημόνων Πληροφόρησης, της Εταιρείας Συγγραφέων, της Εταιρίας Ελλήνων Λογοτεχνών, της Ένωσης Ελλήνων Λογοτεχνών, του Συλλόγου Ελλήνων Αρχαιολόγων, καθώς και ο Σύλλογος Εκδοτών Επιστημονικού Βιβλίου, οι πρώην Διευθύντριες του ΕΚΕΒΙ Κατρίν Βελισσάρη και Μυρσίνη Ζορμπά, πρώην μέλη του ΔΣ του ΕΚΕΒΙ. Επίσης, συμμετείχε αντιπροσωπεία εργαζομένων του ΕΚΕΒΙ. Στην εξαιρετικά επιτυχημένη διαβούλευση του ΣΥΡΙΖΑ ήταν πολλοί εκδότες, βιβλιοπώλες, πανεπιστημιακοί, καθηγητές, συγγραφείς, ποιητές και μεταφραστές, ανάμεσά τους η Μάρω Δούκα, ο Αλέξης Ζήρας, ο Γιώργος Μπλάνας, ο Δημήτρης Σεβαστάκης, ο Κώστας Καναβούρης, ο Βασίλης Ρούβαλης, ο Ντίνος Σιώτης, η Έλενα Χουζούρη, η Άντα Κατσίκη-Γκίβαλου, ο Παρασκευάς Καρασούλος, ο Γιάγκος Ανδρεάδης και πολλές ακόμα προσωπικότητες των Γραμμάτων.
Οι βουλευτές Τάσος Κουράκης και Πέτρος Τατσόπουλος τόνισαν ότι η επικείμενη κατάργηση του ΕΚΕΒΙ αποτελεί μέρος του σχεδίου που βρίσκεται σε εξέλιξη τα τελευταία τρία χρόνια της μνημονιακής λαίλαπας και που στοχεύει στη σταδιακή απαξίωση και την οριστική διάλυση όλων των δημόσιων φορέων του πολιτισμού, όπως και όλων των κοινωνικών δομών.
Ο συντονιστής του Τμήματος Πολιτισμού του ΣΥΡΙΖΑ – ΕΚΜ Σωτήρης Σιώκος αναφέρθηκε στη σημασία του ΕΚΕΒΙ ως μοναδικού θεσμού που ενισχύει τη βιβλιοφιλία και το κύρος του βιβλίου και επισήμανε την ανάγκη το ΕΚΕΒΙ να συνεχίσει απρόσκοπτα το σημαντικό του έργο, με την προϋπόθεση να είναι πραγματικά ανεξάρτητος φορέας που θα διέπεται από συγκεκριμένη νομική μορφή και θα υπόκειται σε κοινωνικό έλεγχο, σύμφωνα με τις αρχές της διαφάνειας και της αντικειμενικότητας. Τόνισε επίσης την ανάγκη χάραξης μιας εθνικής πολιτικής για το βιβλίο, απαραίτητα στοιχεία της οποίας είναι η δημιουργία εθνικού δικτύου βιβλιοθηκών, η ενίσχυση της παραγωγής και της διακίνησης του βιβλίου, η διαρκής επικοινωνία με όλους τους παράγοντες του βιβλίου στην Ελλάδα και το εξωτερικό, η αξιοποίηση των νέων τεχνολογιών και η αντιμετώπιση του βιβλίου ως εργαλείου εκπαίδευσης, κατάρτισης και διά βίου μάθησης.
Εκφράστηκε, η αμέριστη συμπαράσταση του ΣΥΡΙΖΑ – ΕΚΜ προς τους εργαζόμενους του ΕΚΕΒΙ, οι οποίοι εργάζονται εδώ και πολλά χρόνια με «μπλοκάκι» και τώρα, παρά τις δηλώσεις του κ. Τζαβάρα, ρίχνονται στον καιάδα της ανεργίας. Οι εργαζόμενοι αυτοί, με την τεράστια εμπειρία στο χώρο του βιβλίου, πρέπει να συνεχίσουν να εργάζονται στο φορέα και μάλιστα με συμβάσεις αορίστου χρόνου.
Τονίστηκε επίσης, η αναγκαιότητα να καταργηθεί η διάταξη του τελευταίου φορολογικού νομοσχεδίου για τη φορολόγηση των επαγγελματιών του βιβλίου, με την οποία επιχειρείται η φίμωση και ο αφανισμός μεγάλου μέρους των συγγραφέων, αλλά και η οικονομική εξόντωση μεταφραστών και επιμελητών.
Ο ΣΥΡΙΖΑ ΕΚΜ θεωρεί ότι μια αποτελεσματική πολιτική για το βιβλίο έχει ανάγκη από έναν ανεξάρτητο φορέα που θα την υλοποιεί και ότι στην παρούσα συνθήκη η απόφαση κατάργησης του ΕΚΕΒΙ, αντιδημοκρατική και αυθαίρετη όπως πολλοί από τους παρισταμένους παρατήρησαν, δεν προοιωνίζει τίποτα θετικό για την πολιτική της κυβέρνησης στον τομέα αυτό και δεν προτείνει καμία πειστική εναλλακτική λύση ώστε να εξασφαλιστεί η συνέχιση των δράσεών του.
Μετά και τη διαβούλευση αυτή, ο ΣΥΡΙΖΑ – ΕΚΜ καλεί τον αναπληρωτή υπουργό κ. Τζαβάρα να ανακαλέσει την απόφασή του για την κατάργηση του ΕΚΕΒΙ, να διατηρήσει το φορέα ζωντανό και να φροντίσει για την απρόσκοπτη λειτουργία του με βάση τις αρχές της διαφάνειας, της αντικειμενικότητας και της αξιοκρατίας. Σχετικά με το θέμα, προτίθεται να καταθέσει επίκαιρη ερώτηση στη Βουλή και να οργανώσει άμεσα με τους φορείς του βιβλίου, του πολιτισμού και της παιδείας ημερίδα με θέμα «Εθνική πολιτική βιβλίου και βιβλιοθηκών».

Η Επιτροπή Ελέγχου Κυβερνητικού Έργου (ΕΕΚΕ) Παιδείας-Πολιτισμού-Αθλητισμού και το Τμήμα Πολιτισμού του ΣΥΡΙΖΑ –ΕΚΜ.

************

23/1/2013

Έκκληση  της τέως Διοίκησης του ΕΚΕΒΙ να μην καταργηθεί

ο Οργανισμός

 

Η απόφαση του Αναπληρωτή Υπουργού κυρίου Τζαβάρα να διακόψει την λειτουργία του Εθνικού Κέντρου Βιβλίου(EKEBI) είναι όχι μόνο άστοχη αλλά αυτόχρημα καταστροφική για τον πολιτισμικά σημαντικότατο χώρο του βιβλίου. Είναι άστοχη γιατί καταργεί ένα πολύτιμο κρατικό μοχλό  άσκησης πολιτικής σε ένα νευραλγικό παραγωγικό τομέα της χώρας και καταστροφική γιατί αποστερεί το βιβλίο από ένα ειδικό θεσμικό όργανο προστασίας και προαγωγής του για  εκείνους που ενδιαφέρονται γι αυτό .

 

Όλα αυτά τα 19 χρόνια, το ΕΚΕΒΙ έχτιζε, μεθοδικά με προγραμματισμό και με υπομονή , μια πολιτική βιβλίου, μακριά από προσωπικά και συνδικαλιστικά συμφέροντα, λειτουργώντας ως υπόδειγμα αποτελεσματικότητας  και χρηστής διαχείρισης του δημοσίου  χρήματος . Λειτουργούσε με απερίσπαστη αφοσίωση στην αποστολή του και πάντοτε με πλήρη διαφάνεια.

 

Όλοι οι προϋπολογισμοί του ΕΚΕΒΙ δημοσιεύονταν στην ιστοσελίδα του, πριν ακόμη καταστεί αυτό υποχρεωτικό από τον νόμο και κάθε χρόνο γινόταν προσεκτικός και λεπτομερής έλεγχος οικονομικής διαχείρισης τόσο από ανεξάρτητους ορκωτούς λογιστές όσο και από τους  αρμόδιους ελεγκτές του Υπουργείου Πολιτισμού.

 

Νιώθουμε ικανοποίηση για το γεγονός οτι η μεγάλη πλειοψηφία του χώρου του βιβλίου, με δημόσιες ανακοινώσεις και δημοσιεύσεις, αναγνωρίζει το έργο του ΕΚΕΒΙ και το θετικό απολογισμό του (Εταιρεία Συγγραφέων, Ένωση Εκδοτών και Βιβλιοπωλών ΕΝ.ΕΛ.ΒΙ, o Kύκλος Παιδικού Βιβλίου IBBY, η Ένωση Βιβλιοθηκονόμων ,Καθηγητές Πανεπιστημίων της Ελλάδας και τόσοι άλλοι ).

 

Δεν συμφωνούν βεβαίως πάντα όλοι με ένα έργο, και  τούτο είναι απόλυτα κατανοητό, Ωστόσο, κάποιες φορές, οι κριτικές  αυτές προέρχονται  από άγνοια του έργου που αθόρυβα επιτελεί το ΕΚΕΒΙ  ή δυστυχώς πηγάζουν από αθέμιτα προσωπικά συμφέροντα.

 

Το έργο του ΕΚΕΒΙ, όπως με συντομία περιγράφεται πιο κάτω, είχε ενταχθεί σε ένα μακρόπνοο στρατηγικό σχέδιο και περιλάμβανε ένα πλούσιο πρόγραμμα δράσεων για την προώθηση και ανέλιξη του γενικότερου χώρου του βιβλίου.

 

Για την προώθηση της ανάγνωσης και του βιβλίου (Συγγραφείς στα σχολεία, εκπαιδευτικά προγράμματα για τους δασκάλους και τους γονείς, επετειακά αφιερώματα σε μεγάλους λογοτέχνες, εκστρατείες για την ποίηση στα ΜΜΕ στο πλαίσιο της παγκόσμιας ημέρας ποίησης, επισκέψεις συγγραφέων στα βιβλιοπωλεία, λέσχες ανάγνωσης,  διεθνής έκθεση βιβλίου Θεσσαλονίκης, έκθεση παιδικού και εφηβικού βιβλίου Αθήνας, Φεστιβάλ Νέων Λογοτεχνών, Εργαστήρι Βιβλίου, Κόμβος για παιδιά www. Mikrosanagnostis.gr, κ.λπ, κ.λπ). Για την προβολή του ελληνικού βιβλίου στο εξωτερικό (το πρόγραμμα ΦΡΑΣΙΣ, πρόγραμμα στήριξης μεταφράσεων ελληνικών έργων σε ξένες γλώσσες. Ακόμη, με το έργο του που έχαιρε αναγνώρισης και με κατάλληλες ενέργειες πέτυχε ώστε να είναι η Ελλάδα  τιμώμενη χώρα σε σημαντικές διεθνείς εκθέσεις βιβλίου, οργάνωνε το εθνικό περίπτερο στις διεθνείς εκθέσεις βιβλίου, προετοίμαζε ενημερωτικούς φακέλους για τις ξένες αγορές βιβλίου. Παράλληλα, ενημέρωνε και ανανέωνε συνεχώς εργαλεία πολύτιμα για τον χώρο του βιβλίου, όπως είναι Αρχεία, Βιβλιονέτ, Παρατηρητήριο Βιβλίου, Παρατηρητήριο Ψηφιακού Βιβλίου, έρευνες, στατιστικές και τόσα άλλα…

 

Όλα αυτά είχαν ενταχθεί στο τακτικό πρόγραμμα δράσης του ΕΚΕΒΙ που θα μπορούσε να κάνει ακόμα περισσότερα ή διαφορετικά [σημειωτέον (1) ότι το  ΕΚΕΒΙ ήταν έτοιμο να ανακοινώσει νέο στρατηγικό σχέδιο προσαρμοσμένο στα σημερινά δεδομένα της μεγάλης κρίσης που πλήττει τη χώρα (2) οι βιβλιοθήκες δεν ανήκαν στην αρμοδιότητα του ΕΚΕΒΙ. Το ΕΚΕΒΙ είχε ζητήσει μια συνάντηση με τον Υπουργό Παιδείας τον περασμένο Οκτώβριο για να  συζητήσει εκ νέου αυτό το θέμα χωρίς ποτέ να λάβει απάντηση]. Αυτό όμως που οι περισσότεροι δε γνωρίζουν είναι ότι το Υπουργείο Πολιτισμού άφησε το ΕΚΕBΙ να λειτουργεί σε ακραίες και απαράδεκτες συνθήκες δυσκολεύοντας αφάνταστα το έργο του.

 

Μερικά παραδείγματα:

 

Χωρίς σαφές νομικό πλαίσιο

 

–       Τι ήταν το Ε.ΚΕ.ΒΙ ;

–       «Νομικό Πρόσωπο Ιδιωτικού Δικαίου» σύμφωνα με τον ιδρυτικό του νόμο ;  ή μήπως «Δημόσιος Φορέας» (Δ.Ε.Κ.Ο.)  όπως το χαρακτηρίζει το Υπουργείο Οικονομικών από το 2010;

–       Τι έκανε το Υπουργείο Πολιτισμού για να ξεκαθαρίσει το νομικό πλαίσιο του ΕΚΕΒΙ;

 

       Χωρίς Κανονισμό Λειτουργίας

 

Γιατί το Υπουργείο Πολιτισμού δεν μερίμνησε, όπως όφειλε, να δώσει στο ΕΚΕΒΙ έναν Κανονισμό Λειτουργίας, του οποίου εμπεριστατωμένο σχέδιο η Διοίκησή του είχε πολύ έγκαιρα επεξεργασθεί και καταθέσει στις αρμόδιες υπηρεσίες του Υπουργείου Πολιτισμού εγκαταλείποντας έτσι μετέωρο τον Οργανισμό και το προσωπικό του. Στερούμενο Κανονισμού Λειτουργίας  το           ΕΚΕΒΙ δεν είχε την απαραίτητη ευχέρεια  κινήσεων  ούτε την δυνατότητα να ακολουθήσει τις διαδικασίες του Α.Σ,Ε.Π για προσλήψεις ούτε να συνάψει συμβάσεις αορίστου χρόνου με το προσωπικό του που ωστόσο φιλότιμα  εργάζεται σε αυτό πολλά χρόνια.

 

             Χωρίς λύση για την πληρωμή του προσωπικού

 

Το ΕΚΕΒΙ από τις 14 Μαρτίου 2012  βρισκόταν  σε αδιέξοδο ως προς την καταβολή μισθών στο προσωπικό που απασχολούσε  λόγω του νέου νόμου περί Π.Υ.Σ. και δεν μπορούσε να συνάψει νέες συμβάσεις έργου (συμβάσεις αορίστου χρόνου δεν ήσαν  δυνατές, όπως αναφέραμε προηγουμένως) χωρίς τις άδειες των Υπουργών Πολιτισμού, Οικονομικών, Διοικητικής Μεταρρύθμισης και του Αντιπροέδρου της Κυβέρνησης.

 

Λόγω των εκλογών και της αδράνειάς του, το Υπουργείο Πολιτισμού άφησε απλήρωτο το προσωπικό επί πολλούς μήνες. (Σημειωτέον ότι ο κ. Τζαβάρας είχε πλήρως ενημερωθεί για την απαράδεκτη αυτή κατάσταση  από την Διοίκηση του ΕΚΕΒΙ και φυσικά  από  τον Διευθυντή Γραμμάτων που εκπροσωπούσε το Υπουργείο στο Διοικητικό Συμβούλιο του ΕΚΕΒΙ).

 

Χωρίς σταθερό προϋπολογισμό

 

Ο Αναπληρωτής Υπουργός δε  μερίμνησε για την ένταξη του ΕΚΕΒΙ στον προϋπολογισμό του Υπουργείου αφήνοντας την οικονομική τύχη του ΕΚΕΒΙ μετέωρη, κάτι που δεν συμβαίνει σε  οποιαδήποτε ευρωπαϊκή χώρα.

 

                Χωρίς κατευθυντήριες γραμμές για την πολιτική βιβλίου

 

Ο Αναπληρωτής Υπουργός Πολιτισμού δε διατύπωσε ποτέ καμία θέση  για την πολιτική την οποία ήθελε να ασκήσει  στον ευρύτερο χώρο  του βιβλίου , όπως έκαναν όλοι οι προκάτοχοί του.

 

Παρ όλες  αυτές τις τεράστιες δυσκολίες ο Πρόεδρος του ΕΚΕΒΙ Θανάσης Βαλτινός και η Διευθύντρια Κατρίν Βελισσάρη καθώς και όλα τα μέλη του Διοικητικού Συμβουλίου.: η Άντα Κατσίκη-Γκίβαλου, ο Αργύρης Καστανιώτης, η Μαρία Αλεξανδράκη, ο Βασίλης Βιτσαξής, η Κλαίτη Σωτηριάδου και  ο Αθανάσιος Μαράντος, δεν υποχώρησαν εμπρός στα μεγάλα αυτά εμπόδια και αγωνίστηκαν με υπομονή  και επιμονή  για να μην κλείσει το ΕΚΕΒΙ.

 

Στις 22 Νοεμβρίου του 2012 η Διοίκηση του ΕΚΕΒΙ αντιμέτωπισε την  πλήρη αδιαφορία του Αναπληρωτή Υπουργού για τα καυτά  θέματα του προσωπικού και γενικότερα της λειτουργίας του, έστειλε επιστολή στην προϊσταμένη της Πολιτική Αρχή  επισημαίνοντας ότι, εάν δεν δοθεί άμεση λύση, ο οργανισμός θα  βρεθεί σε αδυναμία λειτουργίας από 1ης Ιανουαρίου 2013.

 

Η απάντηση που πήρε η Διοίκηση του ΕΚΕΒΙ από το γραφείο του Αναπληρωτή Υπουργού ήταν: «να συνεχίσει  το ΕΚΕΒΙ να λειτουργεί με το ίδιο καθεστώς πληρωμής των συνεργατών του με την διαβεβαίωση ότι τον Ιανουάριο του 2013 θα βρεθεί  λύση». Ξέρουμε σήμερα ποια ήταν (!) το κλείσιμο του ΕΚΕΒΙ.

 

Παράλληλα, όμως, ο Αναπληρωτής Υπουργός λέει ότι θα μεταφέρει τις δράσεις του ΕΚΕΒΙ στο Υπουργείο Πολιτισμού, κάτι που σημαίνει ότι αναγνωρίζει το έργο του και την αναγκαιότητα να συνεχισθεί. Αν αυτό είναι που θέλει να κάνει, αναρωτιόμαστε τότε γιατί δημιούργησε όλη αυτή την αναστάτωση και δε μετέφερε σταδιακά τις δράσεις και το προσωπικό στο Υπουργείο;

 

Δε συμφωνούμε με αυτή τη λύση και ζητάμε από τον Αναπληρωτή Υπουργό κ. Κώστα Τζαβάρα την ανάκληση της άστοχης και καταστροφικής απόφασης να κλείσει το ΕΚΕΒΙ.

 

Το τ. Διοικητικό  Συμβούλιο

 

Θανάσης Βαλτινός

Τακτικό μέλος της Ακαδημίας Αθηνών, Πρόεδρος Δ.Σ.

 

Άντα Κατσίκη- Γκίβαλου

Καθηγήτρια Πανεπιστημίου Αθηνών, Αντιπρόεδρος του Δ.Σ.

 

Αργύρης Καστανιώτης

Εκδότης, Γραμματέας του Δ.Σ.

 

Τα τ. μέλη

 

Βασίλειος Βιτσαξής

Πρέσβυς ε.τ,.εκπρόσωπος των μεταφραστών(μέλος της Ελληνικής Εταιρείας Μεταφραστών Λογοτεχνίας

 

Κλαίτη Σωτηριάδου

Μέλος της Εταιρείας Συγγραφέων

 

Μαρία Αλεξανδράκη

Εκπρόσωπος των βιβλιοθηκονόμων

Μέλος της Ένωσης Ελλήνων Βιβλιοθηκονόμων και Επιστημόνων Πληροφόρησης

 

Η τ. Διευθύντρια

Κατρίν Βελισσάρη

 

 

2 thoughts on “ΝΑ ΑΝΑΚΛΗΘΕΙ Η ΑΠΟΦΑΣΗ ΓΙΑ ΤΟ ΚΛΕΙΣΙΜΟ ΤΟΥ ΕΘΝΙΚΟΥ ΚΕΝΤΡΟΥ ΒΙΒΛΙΟΥ

  1. Παράθεμα: ΕΚΕΒΙ: ΟΙ 170 ΥΠΟΓΡΑΦΕΣ ΕΓΙΝΑΝ 500! | Κίνημα Υπογραφών

Σχολιάστε

Εισάγετε τα παρακάτω στοιχεία ή επιλέξτε ένα εικονίδιο για να συνδεθείτε:

Λογότυπο WordPress.com

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό WordPress.com. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Google

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Google. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Twitter

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Twitter. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Facebook

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Facebook. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Σύνδεση με %s