ΝΑ ΣΩΣΟΥΜΕ ΤΗ ΒΙΒΛΙΟΝΕΤ

ΝΑ ΣΩΣΟΥΜΕ ΤΗ ΒΙΒΛΙΟΝΕΤ – www.biblionet.gr

Το 1998 κατόρθωσε ο ελληνικός κόσμος του βιβλίου να καλύψει ένα έλλειμμα τεκμηρίωσης πολλών δεκαετιών αποκτώντας μια ακμαία ηλεκτρονική βάση δεδομένων, την ΒΙΒΛΙΟΝΕΤ. Άρχισε να λαμβάνει έτσι μια εικόνα για τα μεγέθη που αφορούν την ελληνική βιβλιοπαραγωγή –αριθμό τίτλων, κατηγορίες έργων, βιογραφική και βιβλιογραφική ενημέρωση, κριτικογραφία κ.λπ. Η ΒΙΒΛΙΟΝΕΤ αποδείχθηκε πολύτιμο εργαλείο για όλους τους επαγγελματίες του βιβλίου –εκδότες, βιβλιοπώλες, συγγραφείς, φιλόλογους, κριτικούς, μαθητές, φοιτητές– αλλά και όλους τους Έλληνες βιβλιόφιλους αναγνώστες.
Τον περασμένο Φεβρουάριο η ενημέρωση της ηλεκτρονικής βάσης δεδομένων ΒΙΒΛΙΟΝΕΤ σταμάτησε λόγω της διάλυσης του Εθνικού Κέντρου Βιβλίου. Ορισμένες από τις δράσεις του ΕΚΕΒΙ ανακοινώθηκε ότι περνούν στην αρμοδιότητα του Ιδρύματος Ελληνικού Πολιτισμού. Από την πενταμελή ομάδα που είχε την ευθύνη ενημέρωσης της ΒΙΒΛΙΟΝΕΤ έγινε γνωστό ότι θα μπορέσουν να επαναπροσληφθούν μόνον δύο άτομα. Αναζητούνται πηγές χρηματοδότησης εκτός του ελληνικού δημόσιου προϋπολογισμού για τη συμπλήρωση της ομάδας ΒΙΒΛΙΟΝΕΤ.
Η καθυστέρηση επαναλειτουργίας της ηλεκτρονικής βάσης ευλόγως προκαλεί ανησυχία για το αν (και πόσο σύντομα) θα αρχίσει να ξαναλειτουργεί ένας θεσμός υποδομής –αναγκαία προϋπόθεση για να συνεχίσουμε να παρακολουθούμε τις εξελίξεις στην πορεία παραγωγής του ελληνικού βιβλίου. Όταν όλες οι ελπίδες για την έξοδο από την ύφεση και την εξασφάλιση μιας στέρεης οικονομικής ανάπτυξης έχουν εναποτεθεί στους σύγχρονους τομείς τεχνολογικής αιχμής, η επαναλειτουργία μιας επιτυχημένης ηλεκτρονικής βάσης δεδομένων όπως είναι η ΒΙΒΛΙΟΝΕΤ, αποτελεί άμεση, επιτακτική ανάγκη.
Όσοι συμφωνείτε, στείλτε μου ιδιωτικά μήνυμα (στο φ/β – προφίλ:
Eleni Hodolidou ) με την ιδιότητα και το mail σας

Σχολιάστε

Εισάγετε τα παρακάτω στοιχεία ή επιλέξτε ένα εικονίδιο για να συνδεθείτε:

Λογότυπο WordPress.com

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό WordPress.com. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Google

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Google. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Twitter

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Twitter. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Facebook

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Facebook. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Σύνδεση με %s