Για το Κίνημα Υπογραφών

Ενημέρωση για το Κίνημα Υπογραφών

Επεμβαίνουμε στα κοινωνικά – πολιτικά δρώμενα ως ενεργοί πολίτες, παίρνοντας θέση εμπράκτως, και με την υπογραφή μας.

Στο Κείμενο Διαμαρτυρίας με αφορμή την υπόθεση του πολίτη Πέτρου Καπετανόπουλου, και στην απόφασή μου (22/12/12) να δημιουργήσω το συγκεκριμένο κίνημα συλλογής υπογραφών, το οποίο συνεχίζεται με τη συμπαράσταση χιλιάδων πολιτών από την Ελλάδα και το εξωτερικό, όπως και στην δημοσιογραφική – ποιοτική έρευνα για την ελληνική – ευρωπαϊκή – παγκόσμια κρίση που ξεκίνησα από το 2010, με τη συμμετοχή πάνω από 150 προσώπων από το χώρο των γραμμάτων και των τεχνών, αλλά και γενικά στα άρθρα μου, εκφράζονται κρυστάλλινα… η στάση και η θέση μου σχετικά με την σημασία του κοινωνικού – πολιτικού ακτιβισμού και της έμπρακτης παρέμβασης εναντίον των φασιστικών κακοποιήσεων κάθε είδους που έχει υποστεί η χώρα μας που καταστρέφεται κυρίως από πολιτικά εγκλήματα όσο και από την αδιαφορία μεγάλου μέρους των πολιτών της.

Προς την ίδια κατεύθυνση, συνεχίζω με τη δημιουργία ενός ιστότοπου γενικής ενημέρωσης -και όχι μόνο- για όλα τα ενεργά κινήματα υπογραφών (https://kinimaypografon.wordpress.com/), που μπορεί να αποβεί χρήσιμο σε όσους επιθυμούν να ενημερώνουν, να ενημερώνονται και φυσικά να συμμετέχουν, όπως για παράδειγμα στο κινήμα συμπαράστασης για το 18 ΑΝΩ, λόγω των στοχευμένων επιθέσεων που δέχεται, όπως και σε άλλα που δημιουργήθηκαν με γνώμονα την αλληλεγγύη… λέξη που ξεχάστηκε για πολλά χρόνια, και τώρα πλέον βρισκόμαστε υποχρεωμένοι να ξανά-ανακαλύψουμε.

Με λίγα λόγια: «Κανένας μόνος του».

Κρυσταλία Πατούλη

***

****

Στείλτε μας ενημέρωση για επιπλέον κινήματα υπογραφών. Ή για νέα κινήματα που υπάρχει άμεση ανάγκη να δημιουργηθούν.

****

Επικοινωνία: crystaliapatouli@gmail.com

****

crystalia_patouli

****

12

Cy Twombly

2 thoughts on “Για το Κίνημα Υπογραφών

  1. Κρυσταλία καλησπέρα και συγχαρητήρια

    Αυτό το οποίο σκέφθηκες και υλοποίησες είναι σπουδαίο. Με βρίσκει απόλυτα σύμφωνο και μάλιστα σύμφωνο επί της αρχής. Το να “μαζεύεις” υπογραφές είναι η ουσία της δημοκρατίας σε μια ετερόνομη κοινωνία με ένα αντιπροσωπευτικό πολιτικό σύστημα. Είναι ο τρόπος των πολιτών να δείξουν στην – συνήθως απάνθρωπη – εξουσία την δυσαρέσκεια τους για τις πράξεις της.

    Τι συμβαίνει στην Ελβετία αν κάποιοι πολίτες θεωρούν ότι ένας νόμος της ομοσπονδίας τους δεν είναι αποδεκτός ή επιθυμητός από τους συμπολίτες τους; Τι κάνουν αυτοί οι άνθρωποι; Διαδηλώνουν; Τιμωρούν τους πολιτικούς τους ψηφίζοντας κάποιους άλλους; Βρίζουν; Ασχημονούν; “Ματώνουν” σε πορείες κάτω από την κρατική βία; ΟΧΙ. Κάνουν αυτός που κάνεις και εσύ. Μαζεύουν υπογραφές και αν καταφέρουν να συγκεντρώσουν αρκετές (αλλά όχι απαγορευτικά πολλές, μόλις το 1% του συνολικού αριθμού των ψηφοφόρων) τότε ΘΕΣΜΟΘΕΤΗΜΕΝΑ (δηλαδή καλώς ορισμένα μέσα στο Σύνταγμα τους) προκαλούν ΔΗΜΟΨΗΦΙΣΜΑ. Και μέσα από αυτό, είναι οι Ελβετοί πολίτες που τελικά δέχονται ή απορρίπτουν τον νόμο. Τόσο απλά και τόσο δημοκρατικά.

    Καλή αρχή λοιπόν Κρυσταλία. Θα διαβάσω τα αιτήματα που παραθέτεις και θα προσυπογράψω όσα από αυτά θεωρώ λογικά. Θα ήθελα επίσης να προτείνω να δημιουργήσεις και ένα άλλο αίτημα (αν βέβαια και εσύ από την πλευρά σου το θεωρείς λογικό). Ένα αίτημα που να περιγράφει την ουσία του εγχειρήματος σου. Ένα αίτημα που να λέει και να υποστηρίζεται από όσους το προσυπογράψουν ότι θέλουμε να ΘΕΣΜΟΘΕΤΗΘΕΙ αυτή η σπουδαία πολιτική διαδικασία. Θέλουμε να μπορούμε να έχουμε ως πολίτες τον ΤΕΛΙΚΟ λόγο για ό,τι μας αφορά. Ένα αίτημα δηλαδή υπέρ του ΔΗΜΟΨΗΦΙΣΜΑΤΟΣ.

    Ποιο δημοψήφισμα όμως; Την καρικατούρα του άρθρου 44; Όχι φυσικά. Θα το επαναλάβω : το δημοψήφισμα καλείται ΜΟΝΟΝ από τους πολίτες και όχι από τους πολιτικούς, οφείλει να είναι δεσμευτικό και δεν πρέπει να δεσμεύεται από πρακτικές οι οποίες το διαστρεβλώνουν (όπως για παράδειγμα ελάχιστο όριο συμμετοχής προκειμένου αυτό να θεωρηθεί έγκυρο).

    Για οποιαδήποτε διευκρίνιση, παρατήρηση, αντίρρηση είμαι πάντα στην διάθεση σου.

    Με εκτίμηση
    Πέτρος

    Μου αρέσει!

Σχολιάστε